Al vrij snel na de start van de ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor voor transavia.com en Martinair werd er een zeer hoge duurzaamheidsambitie ontwikkeld omdat men de ambitie had om dit gebouw het eerste LEED Platinum gecertificeerde kantoorgebouw in Europa te willen opleveren. Ook zou het gebouw een Breeam-NL certificaat moeten halen. Beide ambities zijn succesvol geïmplementeerd. Het totale gebouw is ca. 13.800 m2 bvo groot.

Voortrekker TransPort krijgt erkenning

Naast de onderscheidingen in 2011 en 2012 heeft TransPort in de jaren erna ook breed erkenning gekregen.
Lees Voortrekker krijgt erkenning.

Verrichte werkzaamheden

  • Advies en begeleiding van de selectieprocessen voor adviseurs en uitvoerende partijen;
  • Projectmanagement tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase;
  • Hulp bij het kiezen van de samenwerkingsvorm;
  • Schrijven van het Algemeen deel van de bestekken en het integreren van de duurzaamheidseisen;
  • Het voeren van de directie gedurende de uitvoeringsfase.

Uitdaging

De ontwikkeling van een kantoorgebouw van Schiphol Real Estate, de projectontwikkelaar voor Schiphol, dat vooruitloopt op de ontwikkelingen wat betreft duurzaamheid en energie geeft een extra dimensie aan dit project.

Proces

Het ontwerp startte in september 2007 en de bouw op 17 maart 2009. Al op 15 maart 2010 was de oplevering. Het ontwerpproces, inclusief aanbesteding heeft dus slechts 15 maanden geduurd. Het gebouw is binnen een jaar gebouwd. Een korte planning, waar het boogde resultaat ruimschoots is behaald.

Nominaties en onderscheidingen

"TransPort als voorbeeld voor duurzame kantoren!
In september 2012 is het gebouw TransPort genomineerd voor "The Prime Property Award 2012". Deze nominatie vindt elke twee jaar plaats aan een Europees project waar ecologische, sociaal-culturele en economische duurzaamheid wordt gecombineerd met commercieel succes. In dat jaar was het aantal inzendingen buitengewoon hoog, teweten 160 uit 19 Europese landen. "The Prime Property Award 2012" heeft een uitzonderlijke reputatie, ook wel de Oscars genoemd in Onroerend goed projecten.

LEED Platinum duurzaamheidscertificaat

Januari 2011 is het eerste LEED Platinum duurzaamheidscertificaat voor kantoorgebouw TransPort in Nederland aan het gebouw uitgereikt. Nog niet eerder werd in Nederland dit internationaal gerenommeerde duurzaamheidskeurmerk toegekend aan een nieuw gebouw. LEED beoordeelt bouwwerken wereldwijd op vijf milieuthema's: duurzame locatie; efficiënt gebruik van water; energie en klimaat; materialen en grondstoffen en kwaliteit van het binnenmilieu. Ook ontving het gebouw op in april 2010 het eerste BREEAM-NL certificaat in Nederland voor kantoorgebouwen.

Nederlandse Bouwprijs 2011

Nederlandse Bouwprijs 2011

Tijdens het gala van de Nederlandse bouw op 9 februari 2011 is TransPort uitgeroepen tot winnaar in de categorie Duurzaam integraal ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden. Dit nieuwe hoofdkantoor voor transavia.com en Martinair is een ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter. TransPort ontving ook al het eerste LEED Platinum duurzaamheidscertificaat in Europa. Brains to Build B.V. was verantwoordelijk voor het traject projectmanagement.

Het gebouw straalt volgens de jury van de Bouwprijs een soort vanzelfsprekendheid uit en er worden op een bijzondere manier moderne en traditionele technieken en materialen gecombineerd. De gebruikte duurzame materialen sluiten bovendien mooi aan bij het thema biobased bouwen.

De toekenning van de tweejaarlijkse Nederlandse Bouwprijs daagt de bouwwereld uit om hun creatieve ideeën, innovaties en duurzame bouwinitiatieven te presenteren.

Opening TransPort Madurodam
Omdat TransPort toonaangevend is voor duurzaam bouwen in Nederland heeft Madurodam het ontwerp opgenomen in de collectie en is het gebouw feestelijk onthuld in de kleinste stad van Nederland.Ontwerpteam

Het ontwerp team van het pand bestond, naast Brains to Build B.V., uit:

  • Ontwerp: Architectenbureau Paul de Ruiter bv, Amsterdam
  • Installatie adviseur: Deerns raadgevende ingenieurs bv, Rijswijk
  • Adviseur constructie: ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek bv, Velp
  • Adviseur duurzaamheid: BenR adviseurs BV, Amersfoort.

Uitvoering

Aannemingsbedrijf De vries en Verburg, Stolwijk
Wolter & Drost, Amersfoort
Croon, Amsterdam