Het ROC van Twente is gerealiseerd in een herstructureringsgebied in Hengelo. Het hart van het 56.000m2 BBO gebouw, wordt gevormd door de hal van de voormalige ijzergieterij van Stork uit 1902. Er omheen is nieuwbouw ontworpen. Het nieuwe gebouw geeft ruimte aan 11.000 studenten, personeelsleden en exteren partijen.

Verrichte werkzaamheden

 • (Strategisch) huisvestingsplan;
 • Zoektocht naar een geschikte locatie;
 • Programma van Eisen;
 • Onderhandelingen met gemeente en projectontwikkelaar;
 • Selectie van de ontwerpende partijen;
 • Begeleiding van het ontwerpproces;
 • (Europese) aanbesteding van de bouw;
 • Projectmanagement tijdens de eerste bouwfase.

Uitdaging

Intensief, tien jaar durend project waarbij nieuwbouw werd geïntegreerd in een oude fabriekshal. Ondanks grote wijzigingen binnen de organisatie, waaronder een fusie van de oorspronkelijke opdrachtgever, is het project binnen het budget gerealiseerd.

Gulden Feniks 2011

Tijdens de Provada ging de Gulden Feniks 2011, de voormalige Renovatie Prijs dit jaar naar twee projecten waar Matthijs Bakker jaren lang het projectmanagement voor zijn rekening heeft genomen. In de categorie Renovatie is het de Politieacademie te Apeldoorn en in de categorie Transformatie het ROC van Twente te Hengelo. Tijdens de transformatie van het ROC was Matthijs Bakker 9 jaar lang vanuit zijn vorige werkgever betrokken.

De jury prijst het ROC voor het lef waarmee zij het heeft aangedurfd om van dit industrieel erfgoed het hart van haar opleidingen te maken. De enorme hal is daarbij niet vol gebouwd maar juist zo open mogelijk gebleven.”

Klik hier voor meer achtergrond over de Gulden Feniks.

Proces

Het ROC van Twente is in de zomer van 2008 opgeleverd. Een jaar later heeft Koningin Beatrix op woensdag 14 oktober 2009 het nieuwe schoolgebouw in Hengelo feestelijk geopend. Het bijzondere gebouw is een combinatie van oud- en nieuwbouw, opgetrokken rond de oude gieterij van machinefabriek Stork uit 1902. RTV Oost doet uitgebreid verslag van het bezoek, met een integrale live tv-uitzending vanuit de Gieterij. Aan het openingsprogramma werkt onder meer het Orkest van het Oosten mee, dat een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd muziekstuk heeft uitgevoerd. Verder verzorgde Michael Sheltons Theatre het theatrale openingsspektakel en zijn er speeches van onder anderen burgemeester Frans Kerckhaert van Hengelo en architect Harry Abels, die de nieuwbouw heeft ontworpen.

Ontwerpteam

In eerste instantie is Matthijs Bakker vanuit PRC Bouwcentrum bij het project betrokken geweest om dit vervolgens vanuit Brains to Build B.V. verder te begeleiden.

Het ontwerp team bestond verder uit:

 • Ontwerp: IAA Architecten samen met architectenbureau Fritz
 • Installatie adviseur: Halmos adviseurs BV, Den Haag
 • Adviseur constructie: ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek bv, Velp